БСП предлага ТЕЛК да мине към Здравно министерство 09.05 | 11:11

Социалистите обещават свидетелството за инвалидизация да не се вади периодично

От Филипа Тодева

ТЕЛК да мине към министерството на здравеопазването, за да няма спекулация с удостоверяването на инвалидност и да се улесни достъпа на хората с увреждания до Комисиите. Това решение е било взето на среща зам.-председателят на партията Евгени Узунов, и експерти от НС на БСП със Съюза на инвалидите в България, които представляват 19 други организации на хора с увреждания.

Социалистите обещават на хората с трайни увреждания да не бъдат принуждавани да си изваждат свидетелство за инвалидизация периодично, съобщават от партията.

БСП изрази становище, че абсолютно необходимо разкриването на работни места за хора с увреждания. Това е заложено, като изискване и в Кодекса на труда. Социалистите заявиха, че ще настояват при разговори с работодателски организации, бизнесът да спази законовото изискване.

Хората с увреждания посочват, че поставяният от тях с години проблем, за достъпът им до обществени сгради, все още е само частично разрешен. Освен това Национално представените организации на хората с увреждания у нас да имат по-лесен достъп до оперативните европейски програми.

Водещи

Най-четени