БСП предлага промени в законодателството 07.12 | 12:16

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят промени в интерес на обществото

От iNews.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на левицата предлага няколко ключови промени в законодателството, за да оцелее здравната система у нас, предаде БНТ.

"Две групи действия. Едните - краткотрайни, сега и веднага. И едните - с дългосрочен ефект. Временните спешни мерки, които предлагаме. Внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници докато не се реши трайно проблемът. Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения", обясни Нинова. И допълни, че третото им предложение е ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки и четвъртото - промени в Наказателния кодекс.

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят промени в интерес на обществото, но предложенията на социалистите не са такива.

"Аз лично смятам, че нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването. Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове и е факт, че те имат проблеми, но това в никакъв случай не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им. Важно е да видим елементите на тези предложения, защото преди няколко дни г-жа Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на касата и държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества", заяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Водещи

Най-четени