БСП пусна жалба за касиране на кметските избори в Търново 07.11 | 16:28

Мотив за жалбата са допуснати съществени нарушения на изборното законодателство

От Андриян Георгиев

Два часа преди изтичане на законовия срок за оспорване на резултатите от местните избори жалба с искането за касиране на избора за кмет на Велико Търново бе внесена днес (7 ноември) в Общинската избирателна комисия (ОИК) от Областния съвет на БСП.

В мотивите на жалбата се посочва, че на първия и втория тур на местните избори са били допуснати съществени нарушения на изборното законодателство, с които била нарушена тайната на вота - гласуване с прозрачни бюлетини или с бюлетини, изработени не по установения образец, информира БТА.

Според документа в различни секции във Велико Търново били открити бюлетини от Благоевград, Горна Оряховица и Павликени.

Сред мотивите се посочват и нарушения при броенето на действителните и недействителните бюлетини, което е довело до неправилно отчитане на крайния резултат.

Социалистите искат да бъде направена проверка на броя на гражданите от общината, които попаднали в т.нар.забранителен списък и по този начин са били лишени от право на глас в местните избори.

iNews припомня, че след балотажа на 30 октомври за кмет на Велико Търново беше избран Даниел Панов, издигнат от ГЕРБ. За него гласуваха 51,81% от гласувалите търновци. Кандидатът на БСП Николай Илиев пък взе 48,19% от гласовете на съгражданите си.    

Водещи

Най-четени