БСП си държи на думичката 17.10 | 13:26

"Червените" не искат въпроса за референдума да се променя

От Ралица Стоянова

"Държим на въпроса за референдума, който е зададен в подписката. Единственото, което приемаме" е добавката "чрез държавно участие". Това каза на пресконференция в парламента депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов по повод предложената от ГЕРБ нова формулировка на въпроса за референдума, информира агенция "Фокус”.

Въпросът, формулиран от БСП в подписката, е: "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене?”. "Очевидно е, че има неистов страх в ГЕРБ. На повърхността виждаме измамното желание да се проведе референдум, а под тази повърхност се виждат неистовите усилия да бъде отклонено вниманието във всякакви други посоки, включително чрез превръщането на президента в обикновена маша при изпълнение на политическа поръчка чрез отправянето на въпроса към Конституционния съд и разчитайки на решение на КС, с което да се обезсмисли референдума”, коментира Найденов. Той попита кой е този интерес, който прави всички пируети в редиците на ГЕРБ.

Във връзка с възраженията на ГЕРБ срещу термина "атомна” Мая Манолова заяви, че президентът също е използвал този термин в предложението си за въпрос за референдума. Според Манолова ГЕРБ правят пореден опит да откраднат референдума от хората. "Може би в Монтанско на АЕЦ му казват ЯЕЦ”, допълни тя.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров припомни, че централата в Козлодуй се казва АЕЦ, а не ЯЕЦ. Като довод той използва и името на Международната агенция за атомна енергетика. Добрият вариант е правителството да поиска езиковият институт на БАН да реши този спор, каза Димитров.

"Ако няма атом, няма и ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома. Той не съществува така – закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа”, коментира Димитров и призова в институция като парламента да се говори за сериозния въпрос – дали да има атомна централа или не.

"Нека тези депутати от ГЕРБ се решат и да обявят, че подписите на над 700 000 българи нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни и не знаят какви са интересите на България. Ако от ГЕРБ са искали да правят референдум с такъв въпрос, да са го направили”, каза Димитров. "Негово величество суверенът си е казал мнението. Законът не позволява да се интерпретира волята на суверена”, категоричен беше депутатът.

Водещи

Най-четени