БСП счита, че ГЕРБ се мъчи да заобиколи мораториума за шистовия газ 04.04 | 16:45

Вече е създадена анкетна комисия по въпроса за добив на подземни богатства

От Ивайло Ачев

Създаването на анкетната комисия по въпроса за добив на подземни богатства е търсене на основания за преразглеждане на мораториума върху проучването и добива на шистов газ в България, счита парламентарната група на "Коалиция за България".

Позицията беше изказана от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, който заяви, че "не можем да дърпаме дявола за опашката, когато става въпрос за земетръсен район". Червеният депутат се позова на материали, изпратени от американския посланик Джеймс Уорлик до Бойко Борисов. В тях се споменава, че на американска територия, където се добива шистов газ и където никога не е имало сеизмична активност, се случват земетресения

"В България нали знаем, че земетресенията са на по- малко от 100 километра от района, в който вие ще дупчите? И това не е безобидно земетресение, става дума за Вранча”, обясни на мнозинството Овчаров.

В подкрепа на опасността при проучванията и добива на шистов газ Петър Курумбашев цитира решение на щата Ню Йорк за абсолютна забрана за проучвания за шистов газ в районите с питейна вода. Депутатът от левицата запозна мнозинството и с тревожни данни, оповестени от "Ню Йорк Таймс". В материала на авторитетната американска медия пише за проблемите със заразена вода, която няма къде да бъде складирана и чието количество се равнява на 12 язовира "Искър”. "Къде ще съхраняваме такава вода в България?”, попита Курумбашев.

Той отбеляза, че в САЩ има над 1000 кладенеца със 100 пъти по-високо ниво на радиация над стандартите, а в някои кладенци радиацията е 1000 пъти повече, като самите американци не могат да изчистят водата. Депутатът изтъкна още, че в американските области със сондажи има 7 пъти повече заболявания на децата от астма от средните за страната.

Водещи

Най-четени