БСП съобщи за фрапиращи нарушение в дом за деца в София 27.06 | 12:21

Имаме сигнали за наркомани и бременни момичета, каза общинският съветник Марков

От Ивелина Георгиева

За редица фрапиращи нарушения в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Асен Златарев" в район "Надежда", сигнализираха общинските съветници от БСП.

Самият кмет на района многократно е подавал сигнали в Столична община, но без последват конкретни резултати.

През март 2012 година представители на дома са поискали среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и в последствие – всички те са уволнени писмено, по пощата, заяви общинският съветник Калоян Марков. Сред фрапиращите нарушения са неспазване на правилника за вътрешния ред.

"Не може дете да излезе от дома без някой да знае то къде отива, кой го поема и какво прави", коментира още Марков.

Той даде пример с едно момче на 16 години, което работи без трудов договор и кара мотор без книжка. Това се допуска със знанието на служителите от дома.

Друг фрапантен случай е този с 12-годишният С. В., който за когото е подаден сигнал за национално издирване, тъй като месеци наред не се е прибирал в дома. Той е върнат в социалното заведение, а преди две седмици се е установило, че е серопозитивен. Неговият братовчед, който е на седем години също се изследва за СПИН. От БСП уточниха, че имат сигнали за двете момчета са делили едно легло.

14-годишно момиче от дома пък е в напреднала бременност. То се прибира за кратко в дома и пак излиза със своя пълнолетен приятел. Има данни, че момичето е била проститутка, а мъжът, с когото излиза – неин сводник.

Марков посочи, че имат още сведения - за проституиращи, дишащи лепило и наркомани в дома за деца, лишени от родителски грижи в "Надежда".

От БСП настояват на първо място във всички тези домове за деца да бъде затегнат контролът и да се подобри квалификацията на служителите с допълнително обучение, тъй като не е лесно да се възпитават толкова асоциални деца, заяви още общинският съветник.

Има данни, че възпитателните методи от служителите са тип "макаренковски" обясни още той и даде пример с дете, което е ударено в прозорец и месеци наред ходи с хематом в главата.

Марков коментира, че до 89 година тези домове не са произвеждали наркомани и криминално проявени типове както е сега. Това са домове, които трябва да дават сигурност и да възпитават, коментира той. Общинският съвет посочи за пример бележити и известни българи, които в определен момент от живота си са били в подобни домове.

Водещи

Най-четени