БСП "търсиха" непостроения завод за боклуци на София 21.11 | 19:16

През 2005 г. Бойко Борисов даде обещание за построяването му

От Андриян Георгиев

7 години ГЕРБ не могат да построят завода за боклука на София, коментира председателят на групата  общински съветници на БСП в София Жельо Бойчев. На площадката при с. Яна социалистите отново "търсиха" непостроения завод за отпадъците на София.

Те разиграха сценка как съвестни граждани искат да изхвърлят боклука на София, но не могат, защото няма завод. За целта бяха наели каручка, роми и актьора Георги Велизаров, по известен като българския Джони Деп.

Жельо Бойчев поиска съдействие от лидера на БСП Сергей Станишев като председател на ПЕС да разбере защо София все още няма одобрено европейско финансиране за завода, който от 2005 г. Бойко Борисов е обещал да бъде построен. Усвоени са 26 млн. лв. и има построена ограда, кантар, който да тегли бъдещия боклук, административна сграда с фотоволтаици, но заводът липсва, посочи Жельо Бойчев.

Преди една година отново търсихме завода, тази акция прилича на филма "В търсене на изчезналия кивот", само че "В търсене на изчезналия завод", коментира Станишев. От 2005 г. столицата три пъти изпада в кризисна ситуация, да няма къде да депонира отпадъците, посочи той и отбеляза свършеното от предишното правителство.

Според Станишев истинската причина за това е, че не могат да се разделят комисионните от проекта за изграждане на завода. Столичната община е отделила 1 млн. лв. за реклама на бъдещия завод за боклука, който още не съществува. 

Жители от Челопечене и Долни Богров изразиха притеснения от намеренията за повторно отваряне на сметището до къщите им и поискаха съдействие от Сергей Станишев. Той посочи, че хората могат да разчитат на общинските съветници и на депутатите от БСП да оказват натиск, както и въпросът да бъде поставен пред  европейските институции.

Водещи

Най-четени