БСП хвалят премиера 10.08 | 16:36

Референдумът за АЕЦ „Белене“ ще е два-три пъти по-евтин от средствата, отделяни за СРС-та

От Ивелина Георгиева

При своето посещение в Лондон министър-председателят не се ангажира с позиция относно извършителя на атентата на бургаското летище, което е правилно и разбираемо. Това каза депутатът от БСП Янаки Стоилов, подчертавайки, че като опозиция не трябва само да критикуват правителството, а да отразяват обективно неговите действия.

Изказването на Стоилов е провокирано от двудневното посещение на премиера Бойко Борисов в Лондон, който се срещна с английския си колега Дейвид Камерън. На срещата с Борисов Камерън е изразил своите съболезнования за атентата на летище "Сарафово" в Бургас, при който загинаха 6 души и се е присъединил към тезата на Израел, че зад атаката стои шиитската организация "Хизбула".

Българските власти все още не са установили самоличността на атентатора, но успяха да направят и разпространят негов фоторобот, на база биологичния материал, с който разполагат.

"Ние обаче очакваме от българските власти да ускорят разследването и предоставянето на информация, за да може те да разкрият на българското общество това, от което то се интересува и причините за атентата, неговите извършители и организатори", посочи Янаки Стоилов от БСП.

Червеният депутат припомни, че от 7 август подписката за референдум за АЕЦ "Белене" е на разположение в ГРАО за проверка на подписите и след около 10 дни от партията ще поискат резултати и информация за начина, по който се развива тя.

На 26 юли червените, предвождани от Сергей Станишев, пренесоха на ръце от ул. "Позитано" 20 до сградата на парламента на бул. "Дондуков" над 130 папки, с над 770 хиляди подписа на граждани, които подкрепят референдума за АЕЦ "Белене" и ги внесоха в деловдоството на Народното събрание.

В момента тече процедура за проверка на редовността на подписите.

"Цената на референдума не може да поставя под въпрос неговото провеждане", подчерта Стоилов. "Провеждането на референдума ще струва два-три пъти по-малко от средствата отделяни за СРС-та", допълни той.  Този проект остава един от най-изгодните ядрени проекти, посочи червеният депутат.

От БСП апелираха управляващите да дадат възможност на гражданите цялостно да се запознаят с доклада от консултанта по проекта, а не частично и да се показват само негативите. Кредитът ще се изплаща от самата експлоатация от произвежданата и продаваната енергия, заяви Стоилов.

Рано или късно в България ще бъде изградена ядрена централа, закани се депутатът от БСП. Въпросът е дали тя ще е проект с публично участие, зад който стои държавата или ще е изцяло частен, който няма да бъде изгоден и ще ощети държавата.

От червената столетница отхвърлят картелния подход, предложен от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за замразяването на цените на основните хранителни продукти. Според ръководството на партията той е незаконен, не предлага трайно решение на проблемите и е вреден за производителите и гражданите.

Другият подход предлаган от президентът Росен Плевнелиев и Синята коалиция е наивен и не дава обяснение за своята рационалност, посочи Янаки Стоилов. От БСП се обявиха за активно държавно регулиране в земеделския сектор и за необходимостта да бъдат защитени масовия потребител и масовия производител.

Мерките, които взеха управляващите доведоха до влошаване на ситуацията, заяви председателят на Съвета на НС на БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова. Тя определи мерките на правителството като странни, неадекватни и изключително грешни.

Резултатът е плачевен, а цените на продоволствените стоки продължават да се увеличават, посочи тя.

От замразените цени 90% представляват животновъдни продукти, за които ние всички предоставяме субсидии, за да се поддържат и в същото време ощетяваме земеделските производители с натиска да се предлагат продуктите на цени под себестойността, подчерта Бъчварова.

Цените на българските земеделски производители ще бъдат по такъв начин сринати, че да не могат да се възстановят.

Замразяването на цените не е антикризисна мярка, а мярка за задълбочаване на кризата в преработвателния и животновъдния сектор, което ще рефлектира върху масовия потребител, смята Бъчварова.

От БСП засегнаха и спортната тема като препоръчаха на министър-председателят да не се занимава с намирането на собственици на футболни клубове, заедно със своите депутати, тъй като това е вид търговска дейност. Ако те не предлагат спорта да мине на някакви обществени аматьорски начала, което би било редно да ги ангажира с преки действия, то по-добре да насочат усилията си към здравеопазването или масовия спорт, предложи Янаки Стоилов. Той насочи управляващите да се концентрират в заделянето на средства за изграждането на повече спортни площадки в българските училища и по-специално в площадки за волейбол, тъй като там показваме добри резултати.

Водещи

Най-четени