БСП ще налага политически санкции заради „Уестингхаус“ 01.08 | 13:07

Социалистите са притеснени от цената на реактора – струва колкото двата блока на „Белене“

От iNews.bg

Още не сме дали своята политическа санкция за едно такова решение на правителството. Така от левицата коментират подписаното споразумение с "Уестингхаус" за изграждането на новия блок на АЕЦ Козлодуй. Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов обясни, че БСП ще изработи цялостна политическа позиция по сключеното акционерно споразумение. Днес депутатите от БСП изслушаха министъра на икономиката в оставка Драгомир Стойнев.

Мерджанов посочи, че въпросът с подписаното споразумение ще бъде обсъден на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП. Там ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на партията, което ще се състои на 8 август, обясни председателят на ПГ на КБ.

Драгомир Стойнев обясни, че с подписаното споразумение се одобряват досегашни стъпки. Той посочи, че, за да се направи реакторът ще бъдат необходими десет години.

"Все още нямаме най-важните неща - финансов модел, който да определи каква ще е крайната цена на реактора и съответно на произведената електроенергия, кои ще бъдат банките кредиторки, нямаме договор за проектиране, за доставка на оборудване и за строителство. Едва когато имаме цялата рамка, ще можем да говорим за конкретни ангажименти на българската държава", каза Стойнев. Според министъра за момента идеята е никакви пари да не се харчат, докато не е ясно колко ще струва изграждането и експлоатацията на реактора. "За да не оставим в неудобно положение новите управляващи, така че да се чудят какво да правят, сме сложили клауза, че договорът ще се активира единствено, когато бъде одобрен от следващо правителство, поясни министър Стойнев", цитиран от БТА. По думите му това споразумение е първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили.

"Ако няма съгласие в следващия кабинет, всичко приключва", отбеляза Стойнев.

Депутатът от КБ Таско Ерменков допусна възможността правителството в оставка на Пламен Орешарски да изпълнява поети ангажименти с подписването на споразумение с "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй, защото иначе нямало логика от бързане да се парафира "нещо, което не предизвиква действия".

По думите му, има много смущаващи неща в проекта. "Но най-неприятно е, че така на практика ние резервираме площадката само за американската компания и няма възможност българската страна да води преговори и с други евентуални партньори. Това за мен е поведение, което излиза от рамките на нормалното за правителство в оставка, три дни преди да бъде разпуснато с президентски указ", обясни Таско Ерменков.

Водещи

Най-четени