БХК недоумява: Защо няма виновни за смъртта на деца от дома в Крушари? 01.06 | 13:15

Към 2010 г., според Българския хелзинкски комитет, поне 10 деца от дома в Крушари са страдали от патологично недохранване

От iNews.bg

"Българският хелзинкски комитет е силно притеснен от разпространеното вчера в медиите изказване на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура в Добрич Милена Любенова, че няма данни за извършени престъпления при смъртните случаи в Дома за деца с ментални увреждания "Св. Николай Чудотворец" в село Крушари". Това каза пред iNews Яна Бюрер Тавание, директор на програма "Кампании и комуникцаии" на Български хелзински комитет (БХК). 

"По време на проверките, които БХК направи съвместно с прокуратурата през 2010 г.м във всички детски домове в страната, в Крушари бяха установени 56 смъртни случая за последните десет години. Фрапираща бройка. Най-много от всички домове в страната; два пъти повече от смъртните случаи в Могилино за същия период", подчерта Яна Бюрер Тавание. 

От БХК са установили по документи, че от тези 56 смърти поне 11 са от недохранване, а 5 от занемаряване.

В същия дом, по време на проверките през 2010 г. от БХК установяват системна злоупотреба с опасни лекарства – безогледно на риска от животозастрашаващи странични ефекти поне 20 деца са третирани с такива лекарства; 164 случая на заразяване с опасни бактерии; 3 случая на тежки инциденти, всички довели до счупване на кости. Към 2010 г., според на БХК, поне 10 деца от дома в Крушари са страдали от патологично недохранване.

Яна Тавание припомни, че само преди две седмици Българският хелзинкски комитет заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на А. Й. от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Тя умира на 15 години през 2006 г. от перфорация на стомаха. В болницата изваждат от него 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да го спаси. 

"В този случай прокуратурата също не намери наказателно отговорни лица за смъртта на детето - макар че очевидно някой го е оставил да се "саморазруши" по този страшен начин", коментира тя. Позицията на комитета е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му.

След съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички детски институции през 2010 г. - когато прокуратурата обеща да разследва всички 238 детски смърти и да извади наяве фактите за всяка една от тях - все още няма нито един обвинителен акт, внесен в съда. 

Водещи

Най-четени