БХК оттегли кандидатурата си за „Човек на годината“ 06.11 | 14:49

Причината е, че номинираният Джок Полфрийман е осъден за убийство

От iNews.bg

Българският хелзинкски комитет (БХК) оттегли кандидатурата на осъдения за убийство Джок Полфрийман за наградите "Човек на годината".

Комитетът изпрати съобщение до медиите, в което пише, че решението е взето след "вътрешно обсъждане". Номинацията на Полфрийман е оттеглена, но не и тази на Българското затворническо сдружение за реабилитация, на което той е председател.

"В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост", се казва в съобщението.

От БХК обясняват, че номинацията на Джок Полфрийман била базирана единствено на дейността му като активист за правата на затворниците и това нямало връзка с присъдата му и не е имало за цел "да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов"."Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", се казва още в съобщението.

Целта на наградите "Човек на годината" не е те да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество.

 

 

Водещи

Най-четени