БЧК: 1900 души са спасени в планините за 2016 г. 07.12 | 19:06

600 планински спасители с 23 обучени кучета са готови за зимата

От iNews.bg

На общо 1977 души е била оказана помощ от екипите на Планинската спасителна служба (ПСС) за 2016 г., от тях спасените са 1899. През годината е имало 78 спасителни акции, най-вече по високите части на планините. Това показват обявените днес обобщени данни за годината на ПСС, представени от директорите на службата и на Българския червен кръст, предаде Фокус.

"Данните се движат в нормалните за работата на ПСС през годините. Имаме 1977 случаи на оказана помощ, като основно са на ски пистите, защото там има струпване на много хора - спасени са 1899 души", каза изпълнителният директор на ПСС Радко Марков.

Той обясни, че всяка акция е трудоемка за организиране заради големия ресурс от хора, както и за осигуряване на материалната база, защото често пъти се налага да се използват специални екипировки и машини като моторни шейни.

"Близо 600 достойни мъже всяка година, рискувайки често пъти живота си, са в планините да спасяват човешки живот. Това са нашите спасители. Разделени на 33 отряда с 23 обучени кучета и добре екипирани. Този сезон е много добре подсигурен с много добри професионалисти. Искам да ви уверя, че ако отидете в планината и не дай си Боже се случи нещо, можете да разчитате на БЧК и респективно на Планинската спасителна служба (ПСС)", заяви председателя на БЧК Христо Григоров.

Шефът на ПСС Веселин Ганчев обяви, че зимния сезон в Банско вече е открит, а тази събота и неделя предстои откриване също и в Пампорово, Боровец и Витоша. "Надяваме се на много сняг, тъй като последните няколко години имаше липса и всичко се компенсираше с изкуствен сняг, където травматизмът е по-голям", каза Ганчев.  

Водещи

Най-четени