БЧК покани на лагер оцелелите деца от кораба "Булгария" 14.07 | 10:44

Предвижда се лагерът да бъде организиран в първата десетдневка на месец септември

От Петя Михайлова

Българският Червен кръст изпрати до председателя на Руския Червен кръст Раиса Лукутцова съболезнователно писмо във връзка с тежкия инцидент с кораба "Булгария” преди няколко дни на Волга, съобщиха от пресцентъра на организацията.

БЧК отправи покана оцелелите след трагедията деца да летуват на българското Черноморие и по време на престоя да им бъда оказана професионална психологична помощ за бързото възстановяване след преживяната травма.    

Предвижда се лагерът да бъде организиран в първата десетдневка на месец септември в един от нашите черноморски курорти със съдействието на професионални психолози, възпитатели  и младежи – доброволци на БЧК. Всички разходи по пребиваването на руските деца и техните придружители в България се поемат от Българския Червен кръст и негови партньори.   

БЧК ще се обърне за съдействие към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на външните работи Николай Младенов за съдействие и улесняване на процедурата по пътуването и престоя на нашите гости в страната.    

Българският Червен кръст има голям опит в организирането на подобни лагери за деца. През 2006 г. у нас, в курортния комплекс "Слънчев бряг”, гостуваха децата, пострадали от терористичния акт в училището на град Беслан, Северна Осетия.

iNews припомня, че корабът "Булгария" потъна на 10 юни по време на буря в Куйбишевското водохранилище на територията на Татарстан. По данни от различни източници, на  борда е имало между 192 и 209 души. Спасени са 79 от пътниците.

В Русия 12 юли беше обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата.

Водещи

Най-четени