БЧК ще помогне на 5000 в Албания 27.11 | 13:05

Наши спасители и кучета са готови да заминат, ако има нужда

От iNews.bg

"Помощта, която в момента се насочва към Албания, е изключително голяма и е от цяла Европа. За момента не е необходимо да направим апел за събиране на помощи. Ние имаме още резерви и възможности". Това заяви пред БНР председателят на БЧК акад. Христо Григоров след вчерашното силно земетресение в Албания, което взе над 20 жертви и предизвика много разрушения.

Помощта на Червения кръст в момента е материална и е за около 5000 души, посочи той в предаването "Преди всички" и обясни:

"Солидарността е много важна. Тя е демонстрирана многократно. Съсед помага на съсед. Незабавно събрахме нашия борд на директорите и днес ще замине първата помощ за Албания. Това са одеяла, семейни пакети, храна, хигиенни пакети. Това, което имаме възможност, ще го направим. Ние отваряме нашия склад, както и депото, което успяхме да направим заедно с Турския червен полумесец, за да може своевременно да помагаме на нашите съседи. В момента помагаме на около 5000 души".

Екипи на БЧК са в готовност, кучетата на ПСС също, да помагат в Албания при необходимост, каза акад. Григоров. "Чакаме указания и призив за помощ. Засега помощта е само материална", посочи той.

България обеща 200 000 лв. помощ за Албания. Страната ни има готовност също да изпрати хора и техника, ако се наложи.

Водещи

Най-четени