Баба Дора: Животните ми не са болни, обичам ги като деца 16.07 | 09:42

Започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в Ямболско и Бургаско

От iNews.bg

Започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в Ямболско и Бургаско.

Представители на Европейската дирекция по здравеопазване и политиката на потребителите идват на мисия у нас. Те пристигат по покана на Българската агенция по безопасност на храните.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на чумата по дребния добитък, отговарят на изискванията, разпоредени от Европа.

"Всеки нормален човек вижда трагедията в душите на хората. Но ние наистина не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално - по никакъв начин", поясни за "Здравей, България", Дамян Илиев, директор на Агенцията по храните (БАБХ).  

"По принцип пристъпване към евтаназия във ферми не се прави с предупреждение, защото се счита, че е възможно собственици да укрият животни и по този начин да се компрометира цялата мярка", уточни той, като допълни, че би подал оставка, само ако смята, че не върши професионално работата си. Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадени в село Шарково, каза, че не знае дали в понеделник все пак няма да ги изгуби. 

"Обичам ги като мои деца. Всичко им давам - бонбони, вафли. Те са здрави. Трябва да ми разрешат да си ги гледам и да си ги наблюдавам. Но белите престилки ще решат", заяви тя за "Здравей, България".

Жената беше категорична, че не се интересува дали държавата ще я компенсира с пари или не: "Важното е да ми оставят животните живички. За хапване ще имам пари". 

"Това можеше да бъде предотвратено. Дадоха ми документ, че някои от моите животни са били болни. Но за мен това беше хвърчащ лист - нямаше печат. Смятаме да отидем до София, за да ни кажат какво ще бъде изплащането и как да продължим да живеем", заяви животновъдка, чието стадо беше евтаназирано.

Водещи

Най-четени