Бабата и внучето щели да останат часове в асансьорната шахта. Никой не ги търсел 18.06 | 21:42

Телефонно обаждане издало истината за инцидента

От Цанка Донкова

Бабата и внучето, които пропаднаха в асансьорна шахта на медицински център в Бургас, е можело да останат часове там, тъй като никой не ги търсел. Телефонно обаждане, заслугата за което е на млада жена имедицинска сестра, издали истината за инцидента, съобщава в. "24 часа".

Магдалена Кирова, която е майка на 9-месечно бебе в деня на инцидента е била заедно със своята баба Магда в медицинския център.

"Още щом влязохме вътре, чухме писъци и плач. На втория етаж разбрахме, че жена с дете е паднала заедно с количката в асансьорната шахта. Внучката ми набра спешния телефон 112 и информира за инцидента”, разказа Иванова.

Писъците на жената и плачът на детето са се чували 3-4 минути, но после всичко е утихнало. От персонала на медицинския център отворили вратата на асансьора, но на платформата не е имало никого. Пенсионерката не е познавала персонала в здравното заведение, но е чула как една от жените е предположила, че всъщност няма пострадал, а жената, която е викала, е излязва от сградата и проблем няма.

Въпреки всичко внучката решила да провери и слязла на долния етаж. След като никой не и отговорил положително, че жена и дете с количка са излезли, тя се усъмнила, че бедстващите хора са още в шахтата.

Междувременно е пристигнала извиканата от Магдалена линейка, но се е върнала, тъй като на практика не е имало кого да транспортира. Младата жена обаче не се е отказала - с помощта на сестрата от медицинския център издирила координатите на миналите по-рано през деня пациенти.

Едно телефонно позвъняване сложило край на всякакви съмнения. Сестрата от центъра позвънила на майката на малкия Алекс, а тя от своя страна позвънила на своята майка. Когато звънът се чул от шахтата, разбрали, че Валя Колева и детето са върху покрива на клетката.

"Не смятам, че съм направила нещо особено, всеки би позвънил на телефон 112 и би се опитал да помогне”, каза вчера по телефона Магдалена Кирова. Според нея заслуга има сестрата, която намерила кураж да позвъни на майката на Алекс.

"Изключително съм благодарен на тези жени. Не ми се ще дори да си помисля какво щеше да се случи, ако всички бяха решили, че проблем няма и никой не е пропаднал в шахтата”, казва съпругът на Валя - Вълко.

Съществувала е реална опасност при вдигането на платформата нагоре Валя и детето да бъдат наранени сериозно. Районната прокуратура в Бургас започна разследване за причиняване на телесна повреда поради незнание или немарливост. Разпитват се свидетели, назначена е и техническа експертиза.

Според Вълко Колев състоянието на жена му постепенно, макар и бавно, се подобрява, но тя все още не може да си възстанови спомените от деня на инцидента.

Водещи

Най-четени