Бабите и дядовците ни – най-честите жертви на трудова експлоатация 11.05 | 17:57

Въпреки огромния брой на злоупотребите, малко българи подават сигнали

От iNews.bg

Българите в предпенсионна възраст и пенсионерите са сред най-честите жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация. Това съобщиха в Пловдив зам.-кметът Александър Държиков и председателят на Областния съвет на БЧК в града Таня Георгиева. Най-често трудности при намирането на работа имат хората на възраст между 45 и 65 години, отбеляза Георгиева.

Според пловдивският заместник-кмет през лятото трудовата миграция нараства и най-застрашени са българските сезонни работници, наети в селското стопанство на Гърция, Испания, Швеция, Италия и Чехия.

От общо 495 жертви на трафик през миналата година, 16 са били подложени на трудова експлоатация, съобщи Таня Иванова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора. Данните са предоставени от Върховната касационна прокуратура на база подадените сигнали. През 2013 г. жертвите на трудовата експлоатация у нас са били 44, а през 2012 г. - 71.

Реалният брой на експлоатираните в чужбина българи е много по-голям, но повечето хора не подават оплаквания пред властите, или дори не осъзнават, че са жертви на трудова експлоатация, коментира Таня Иванова, допълва БТА.

Водещи

Най-четени