Бавим се с кокошките-носачки, ЕК отново готви предупреждение 17.04 | 11:16

Само Румъния се е съобразила с първото предупреждение от ЕК

От Ивайло Ачев

Дванадесет от общо тринадесет европейски държави ще бъдат предупредени отново от Европейската комисия, тъй като продължават да не спазват препоръките на ЕС за условията на отглеждане на кокошките-носачки, предаде AFP.

Според източник от Брюксел на авторитетната новинарска агенция от предупредените в началото на годината държави, сред които е и България, само Румъния се е съобразила с изискването носачките да не се отглеждат в клетки.

Заради забавянето всички останали държави (България, Белгия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Холандия, Полша и Португалия) рискуват още преди началото на лятото да получат ново предупреждение от Ек – т.нар. "аргументирано мнение", което е последната стъпка преди ЕК да заведе дело срещу нарушителя в Европейския съд.

Съгласно директива от 1999 година кокошките-носачки трябва да живеят в клетки, които са достатъчно просторни, за да могат "да гнездят, да си ровичкат и да спят спокойно".

Статистиката на ЕС показва, че общо 47 млн. кокошки в Европа се отглеждат в клетки, в които дори не могат да се завъртят.

Първото предупреждение за кокошките-носачки беше отправено още през ноември 2011 година от европейския комисар по здравните въпроси Джон Дали.

Заради влизането в сила на тази директива в цяла Европа започна поскъпване на яйцата, като в България имаше доста голям ценови скок - 25% според данните на НСИ само през март.

Водещи

Най-четени