Багер повреди централния газопровод към Бургас 17.07 | 17:51

Вследствие бургазлии останаха без топла вода

От Андриян Георгиев

Багер прекъсна централния газопровод към Бургас при демонтаж на тръби. Вследствие на аварията бургазлии останаха без топла вода, съобщи агенция "Фокус".   

Днес (17 юли) сутринта е установено голямо изтичане на природен газ от газопровода, минаващ около жп линията Бургас – София, в близост до Долно Езерово. Установено е, че тръбата е пробита от багер при демонтаж на тръби за вторични суровини.

Трасето на газопровода не е било съгласувано от фирмата, изпълняваща дейностите, което е нарушение.

В момента точните причини, довели до аварията, се разследват от МВР.

В резултат на пробива топлофикационното дружество веднага е започнало спирането на производствения процес и съответно топлоподаването до абонатите.

Засега не можело да се прогнозира колко време ще е необходимо за решаване на проблема. Дължината на цялото трасе е 7 км. Преди да започнат ремонтните дейности, е необходимо тръбите да бъдат първо продухани от остатъчното гориво, което допълнително усложнява процеса. 

Автоматичната станция за качеството на атмосферния въздух в кв. "Долно Езерово” не е регистрирала превишение на пределно допустимите концентрации по нито един от измерваните показатели към 16 часа днес, увериха от регионалната екоинспекция.

Аварията на газопровода на "Топлофикация - Бургас" и последвалото изтичане на природен газ не е дало отражение върху качеството на въздуха в района. Посоката на вятъра е била благоприятна за разсейването и недопоускане на обгазяване. 

Водещи

Най-четени