Бакалов: Основната версия за трагедията в Горни Лом е човешка грешка 13.10 | 09:01

Трябват доказателства, ако става въпрос за саботаж, смята той

От Цанка Донкова

Причина за трагедията в Горни Лом, която отне живота на 15 души, е човешка грешка. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов в ефира на bTV.

"Човешка грешка е последната версия за взрива в завода "Миджур" с. Горни Лом", посочи той и допълни, че МВР участва много активно под ръководството на прокуратурата и следствието.

"Даже миналата седмица се оформиха два щаба, единият на местно ниво, другият на централно ниво, за да може много по-оперативно да се помага, да се работи в самото разследване. Така че основната версия, по която се работи в момента, е точно човешка грешка", допълни Бакалов.

Що се отнася до версията за саботаж, министърът уточни, че първо са необходими доказателства.

"В България обикновено се появяват много версии, но в края на краищата истината е там някъде във взрива", посочи Бакалов.

Що се отнася до това дали е имало неспазване на законите, служебният министър заяви, че това, което му е докладвано, е, че още от 2007 година е подписван договорът за утилизацията на тези мини, още тогава МВР е дало крайно негативно становище за това да не се случва.

"Защото тези мини наистина са много опасни, защото този технологичен режим е опасен, и защото количествата са прекалено големи. Така че още тогава те са си дали негативното становище", посочи той.

Водещи

Най-четени