Балотажът юрна хората към урните (ОБНОВЕНА) 13.11 | 12:42

Избирателна активност е по-висока в сравнение с първия тур

От iNews.bg

Избирателната активност по време на балотажа на президентските избори е по-висока от тази на първия тур. Всъщност според данните на ЦИК разликата не е особено голяма – 10.59 % спрямо 10.22% към 10:00. Експертите обаче обясняват, че това не е толкова изненадващо.

"Активността е по-висока от миналата неделя, но това е логиката на вторите турове. Има го този момент, че на втори тур голяма част от хората – почти 60%, го правят до обяд. Те вече са наясно. Ако се запазят темповете би трябвало до 14:00 часа да имаме около 2 000 000 гласували”, заяви социологът Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" пред Нова тв.

В същото време според специалиста този път не се очакват опашки през избирателните секции в чужбина. Факт е обаче, че за такива стана ясно по-рано, като проблемните места отново се оказаха Турция и столицата на Великобритания.

"Това е най-тъжното за мен, че хора, които са чакали с часове на опашки, накрая се отказаха и не гласуваха на първи тур”, заяви той.

Към 13:00 избирателната активност вече беше 27.2%, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Избирателите, които са упражнили правото си до този момент, са 1 847 338.

Най-високата активност до обяд има в Смолян - 32,69%.

Междувременно прокуратурата образува 13 досъдебни производства и 231 предварителни проверки за изборни нарушения. По 173 от сигналите е постановен отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления. Три от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК.

По 13 от сигналите са образувани досъдебни производства, като 6 са за предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, 5 - за документни престъпления, 2 касаят опит за гласуване два пъти на едно и също лице с различни документи, съобщи БГНЕС.

Водещи

Най-четени