Банковата тайна пада при разследване на незаконно придобито имущество 02.05 | 18:20

Това беше вписано в Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност

От Ивайло Ачев

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и директорите на териториалните дирекции могат да поискат от съда разкриване на банковата тайна, на търговската тайна по Закона за пазарите на финансови инструменти и сведенията по чл. 133, ал. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, когато това е необходимо за постигане на целта на закона. Това приеха народните представители при приемането на второ четене на текст от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Прокуратурата, МВР, ДАНС, Агенция "Митници", съобразно предоставената им компетентност, могат да извършват проверка на източниците за придобиване на имуществото на проверяваното лице, записаха още депутатите, предаде БТА.

Законът предизвика сериозни дебати в последно време, като от опозицията продължават да настояват, че мярката е репресивна. Според Мая Манолова, депутат от "Коалиция за България", с текстовете в новия закон всеки български гражданин може да бъде "съсипан" само на базата на донос. От ГЕРБ отричат твърдението и дават пример с имуществения праг, който се слага за проверка - поне 250 хил. лева.  

Водещи

Най-четени