Банов: Дадохме азбука и на други европейци 24.05 | 12:29

Културата ни е една от най-силните спойки, допринесли за здравата ни връзка с европейските народи, каза още той

От iNews.bg

Министърът на културата Боил Банов поздрави творците и дейците на българската култура и училищата по изкуствата и по културата на един от най-светлите ни празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

    Ето какво се казва в поздравлението на министър Банов:

    Уважаеми госпожи и господа,

    На 24 май заедно отбелязваме делото на Светите братя Кирил и Методий, както и приноса на всички дейци на българската култура - на пишещите, на учителите от училищата по изкуствата и училищата по културата, на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и галериите, в сценичните институти, на всеки един будител и вдъхновител, на всеки пазител на българската идентичност.

    Вярвам, че страната ни, която осмисли по неповторим начин делото на Светите братя и сподели кирилицата със страните от европейското семейство, е направила отдавна своя съзнателен избор за развитие, обусловен от културните ценности, които и българи, и европейци припознаваме като свои. Щастлив съм, че именно културата ни е една от най-силните спойки, допринесли за здравата ни връзка с европейските народи, като същевременно тя е и нашият принос за разнообразието и духовното богатство на Стария континент, за развитието на цялата европейска цивилизация.

    Малко са оригиналните писмени системи от Средновековието, които достигат живи до нашето време. И кирилицата е една от тях. Надявам се, че информацията, която избираме да съхраним чрез нея за идните поколения, ще успее да ги накара да се чувстват поне толкова горди, колкото всеки един от нас, когато слуша химна на българското просвещение, на буквите, химна на един народ, който, независимо от изпитанията на времето, винаги се възражда и продължава да върви напред.

    Честит празник!

Водещи

Най-четени