Бареков: Г-н Борисов, Вие нямате работа в българските медии 08.05 | 09:30

Дни преди изборите, започва ли Борисов война срещу медиите

От Кремена Бедерева

Вчера (7 май) по време на живото предаване от центъра на София в рамките на кампанията "България избира" кандидат-депутатът на ГЕРБ Доброслав Димитров беше замерян с яйца от граждани. Едно от тях го улучи в лицето и той слезе от трибуната под възгласите на хората "Довиждане".

Димитров се ядоса на водещия Николай Бареков и с думите "Ти нормален ли си, бе!" хвърли в краката му порцеланова чаша. Видео от предаването може да видите тук.

Инцидентът беше последван от декларация на ПП ГЕРБ срещу Николай Бареков и TV7.

"Свободната" телевизия премина всички граници в опитите си да се включи активно в подкрепа на определени политически сили в предизборната кампания. Моралът на "свободния" журналист е нравствена категория, която няма как да си купиш, нито да откраднеш от някого. Внимателно следим изявите му в последния месец, и това, което практикува, силно се различава от понятието журналистика", пише в декларацията на ГЕРБ, изпратена до медиите.

От партията заявяват още, че "ПП ГЕРБ заявява категорично обаче, че от този момент нататък абсолютно свободно прекратява медийните си участия в "свободната" телевизия и категорично отказваме да участваме в зле режисирания сценарий на "свободния" журналист в подкрепата на "свободната" българска опозиция."

"В декларацията на ГЕРБ има две абсолютни лъжи, още днес ще заведа дело и ще подам жалба. Мислех и срещу Бойко Борисов да го направя, но той в типичния си стил започна да ми пише SMS-и снощи и ми се извини”. Това заяви тази сутрин в предаването си "Гореща точка” по TV7 Николай Бареков, коментирайки случая с кандидат-депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров.

"Бойко Борисов се разграничи от Доброслав Димитров, но той знае, че ще стигна с него до края”, заяви още Николай Бареков. Изпълнителният директор на телевизията обяви в ефир, че ще заведе дело за обида срещу партията заради твърденията, че е "сребролюбец”. "Това дело ще е безпрецедентно, защото ще е срещу цяло партия".

"Г-н Борисов, Вие нямате работа в българските медии", обяви Бареков. Той е отправил няколко основни въпроса до главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Марин Райков и президента Росен Плевнелиев - дали действащият шеф на разузнаването Драгомир Димитров е ходил на тайна среща в Банкя с Бойко Борисов; кое е четвъртото лице, което участва в СРС-то с разговора между Борисов, Найденов и Кокинов.

И докато депутати замерят в ефир журналисти, само преди няколко дни - на Великден бившият премиер Бойко Борисов обяви в интервю пред Кеворк Кеворкян, че "по-голяма демокрация по време на нашето управление не е имало" и категорично заяви, че има свобода на медиите.

"Говорило се, че правителството влияе върху медиите. Той апелира неправителствените организации да се извинят за обвиненията си, че ГЕРБ е имал контрол върху медиите", каза тогава Борисов. Експремиерът даде пример, че "всички медии, в огромната си част, се обърнаха и са най-злостни към атаките срещу нас".

Водещи

Най-четени