Бареков дава на прокурор президента за рушветчийство 16.10 | 08:34

Той ще сезира обвинението и срещу самия себе си

От Христина Рафаилова

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков ще подаде сигнал до главния прокурор срещу президента Росен Плевнелиев за това, че е взел рушвет. Той щял да сезира държавното обвинение срещу самия себе си, че е наклеветил държавния глава. Така според него прокуратурата ще има два мотива да разследва случая.

Сигналът е за това, че Плевнелиев в ролята си на управител на фирма "Линдер" е взел подкуп от строителна фирма. 

Бареков припомни, че президентът тогава е подписал договор с фирма "Симек". Контрактът е бил на стойност над 624 000 лева. След това държавният глава е отишъл на касата на въпросното предприятие и на два пъти е изтеглил общо 70 000 лева. Според него това е подкуп, тъй като не е логично Плевнелиев да взема средства от фирма, на която той дължи пари. 

Бареков коментира, че президентът е свършен. Той каза, че държавният глава е от така наречените сериозна порода политици, сред които са еврокомисарят Кристалина Георгиева и експремиерът Бойко Борисов и зад които стой кръгът "Капитал". Те наложили своя мениджърски модел: Плевнелиев – рушветчийството, а Борисов – рекета. 

Същевременно TV7 разкри нова информация за офшорките на президента. Според разследването на медията документи за офшорките му, излезли в интернет, показват, че първата съпруга на Росен Плевнелиев – Вероника, работи за "Ирис Интернешънъл" в момента, в който мъжът ѝ подновява договора за управление на офшорката ИНОКС в Кипър – през май 1999 г. 

През 2000 г. фирмата "Ирис Интернешънъл" се прекръства на "Линднер Ирис" и се пререгистрира в София. От 2000 г. са и документите за договора на СИМЕК и "Линднер Ирис", според които фирмата на Росен Плевнелиев приема да изгради административна сграда на възложителя СИМЕК срещу 625 хил. лв. 

Договорът има клауза, че всички плащания между страните ще са по банков път. От приложените разходни ордери към контракта става ясно, че Плевнелиев получава в брой близо 10% от сумата на договора. 

От това става ясно, че президентът вероятно спестил декларирането на доходите си. 

Договорът за строителството достигнал до TV7 без въпросната насрещна фактура с касов бон. 13 години след плащането на 70 хил. лв. давността на данъчните документи вече е изтекла. И нито фирмата, нито държавният глава не могат да бъдат преследвани. 

Разследването показва, че втората съпруга на президента – Юлиана Йорданова, е попълнила справката към "Окра България" през 1999 г. с данните на първата съпруга на държавния глава и я е подписала на него.

Водещи

Най-четени