Бареков поиска оставката на Кристалина Георгиева 13.10 | 17:41

Според него тя не е действала адекватно при създадената ситуация у нас

От Елица Елефтерова

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева незабавно да подаде оставка заради неадекватната си реакция по време на бежанската вълна, призова Николай Бареков. По думите му тя не е взела необходимите мерки, за да организира процеса, свързан с потока бежанци от Сирия у нас. Журналистът призова президентът Росен Плевнелиев незабавно да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

 

Николай Бареков се срещна с жители на квартал "Овча купел", които живеят непосредствено до центъра за настаняване на бежанци и, които не крият притеснението си от съжителството с тях. През последните месеци набези в домовете на живеещите около бежанския център в жилищния квартал има всеки ден. Хората ги приписват на новите си съседи от Сирия. Притесняват се не само за домовете и имуществото си, но най-вече за децата си.

 

"Ако се знаеше по-рано какво ще се случи, щяха да се вземат мерки, щеше да бъде алармирана Европейската комисия, Кристалина Георгиева трябваше да си влезе в ролята, да организира този процес.  Едно нещо се искаше от нея – адекватна реакция по време на бежанската вълна, но такава липсваше. Напротив – с изказването си за демографията и сирийските бежанци, тя изпълнява политическа поръчка. Трябва да си подаде незабавно оставката, няма смисъл да чака май месец, когато и без това ще я сменят", заяви той.

 

Заради страх за безопасността на близките и домовете си, някои от жителите на "Овча купел" предпочитат да се преместят в друга част на града и по-далече от центровете за бежанци.

 

 

Над 200 нелегални емигранти преминават българската граница всеки ден. И докато държавните институции не могат да се справят с проблема, жителите на столицата трябва сами да намерят изход от ситуацията.

Водещи

Най-четени