Барозу и Борисов режат лентата на новото метро 31.08 | 07:00

11 станции ще свързват кв. "Обеля" с "Лозенец". Очаква се трафикът в столицата да се облекчи с 20%

От Диана Цветкова

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът Бойко Борисов ще открият днес втората линия на софийското метро.

Тя ще свързва кварталите "Обеля" и "Лозенец" (бул. "Черни връх"), като ще минава през Централна гара и ще прави връзка с първата линия при пл. "Св. Неделя". Трасето е с обща дължина 11 км и има 11 спирки.

Новата метролиния има капацитет за 130 хиляди пътници дневно. Кметът на София Йорданка Фандъкова пресметна, че с пускането ѝ разстоянието от "Надежда" до центъра ще се изминава за девет минути.

Прогнозите са след тръгването на втората линия трафикът по улиците в столицата да се облекчи с 20%. Картите за използване на метрото обаче ще поскъпнат – персоналната ще е 35 лева, а тази без име и снимка – 42 лева, вместо досегашните 23 и 28 лева.

На някои от метростанциите пък са изградени т.нар. буферни паркинги, на които хората, използващи метрото, ще могат да паркират на преференциални цени – първите им два часа престой ще са безплатни, а на всеки следващ ще плащат по 50 ст.

Проектът за втората линия е реализиран със средства от Оперативната програма "Транспорт", като за нуждите на метрото са купени още 18 влака, всеки с капацитет 1100 пътници. 153 милиона лева струват новите машини, които са много по-икономични от старите влакчета и се очаква да намалят разхода за електроенергия с 25%.

Днес, след като Бойко Борисов и Жозе Барозу прережат лентата на новата линия на метрото, пътуването по нея ще е безплатно през целия ден. Гражданите обаче ще могат да се възползват от това след 14,00 часа.

Преди софиянци да бъдат пуснати в новата подземна железница, премиерът и председателят на ЕК ще разгледат метростанциите "Сердика II", където е организирана изложба на археологически находки, открити при строежа на тунела, "Лъвов мост", "НДК" и "Европейски съюз". При визитата си у нас Барозу ще има среща на четири очи с министър-председателя и срещи с министри от кабинета и с президента Росен Плевнелиев.

А, за да бъде откриването на 11-километровата отсечка наистина празнично за софиянци в 12,00 часа пред НДК е организиран специален концерт.

Поли Генова, група "Турбо", трио "Гранде тенори", Силвия Кацарова и Теди Кацарова ще пеят на събитието, което породи скандал заради цената, която се плаща за него – малко под 50 000 лева. От "Метрополитен" успокоиха, че средствата са част от европейското финансиране.

Най-четени