Бащата на автомобилите идва в Бургас 25.06 | 14:33

Френски автомобил De Dion-Bouton, произведен 1906 година ще бъде показан на изложение

От Цанка Донкова

Бащата на автомобилите идва в Бургас. Френски автомобил De Dion-Bouton, произведен 1906 година ще бъде показан на изложение в морския град. На Балканите няма друг такъв автомобил, а негов собственик е колекционер от Бургаски авто-мото клуб "Ретро", който частично го е реставрирал, съобщават от общината.

Автомобилът е изработен в 80 на сто от дърво, с едноцилиндров двигател, като коженият салон е оригинален. С този модел лек автомобил е спечелено първото в света организирано състезание във Франция.

Любителите на ретро автомобили ще могат да видят още BMW 850 - спортен модел, част от много къса производствена линия през 80-те години, който развива над 300 километра в час.

Участие в Седмия парад-шествие за класически автомобили и мотоциклети ще вземат колекционери от цялата страна и от чужбина: Сърбия, Гърция и Русия. Организатор на събитието са Община Бургас и Сдружение Бургаски авто-мото клуб "Ретро".

Изложението ще бъде разположено в Морската градина до Културен център "Морско казино" и прилежащите алеи. Събитието започва в 10:00 часа на 5 юли. Участие ще вземат 100 автомобила и 20 мотоциклета.

Водещи

Най-четени