Бебетата също ще се возят в градския транспорт с карти 28.09 | 19:24

Решението доведе до вълна на недоволство в Пловдив, където част от майките обявиха, че са категорично против новите карти

От Елена Кирилова

Правителството реши, че бебетата също ще пътуват с карти в градски транспорт. Решението изисква всички деца до седемгодишна възраст да имат карти, подобно на родителите си. Разликата е там, че картите на децата са напълно безплатни.

Според bTV изискването вбеси майките с бебета в Пловдив, където мярката влиза в сила на 1 октомври. Жените се разделиха на две. Едните напълно одобряват наредбата, докато други се обявиха абсолютно против нея.

До началото на следващия месец майките трябва да отидат до бюрата за издаване на карти, където да занесат акта за раждане и снимка на бебетата. В момента пред бюрата има големи опашки от ученици, които също зареждат своите карти, но майките ще бъдат обслужвани с предимство.

Необходимостта от въвеждането на подобни документи за бебетата се налагат, тъй като картите ще служат като застраховка на децата. Ангажиментът на родителите е веднъж в годината да отидат и да извадят карта на малчуганите.

Заместник-кметът на община Пловдив поясни, че всички деца под седемгодишна възраст, които от 1 октомври пътуват без да им е изкаран необходимия документ, ще трябва да се возят с билет.

Същите карти за деца и бебета ще бъдат въведени и в София, но това ще се случи след Нова година. От столичния градски транспорт увериха, че промяната няма да доведе до създаването на опашки.

В момента се извършва анализ на приблизителния брой хора, които ще се нуждаят от такъв документ.

Водещи

Най-четени