Беглецът Мърдок с награда след бягството 11.12 | 11:10

Ягуарите и пумите ще се обзаведат със собствени басейни, а клетката им ще заприлича на истинска джунгла

От Кремена Бедерева

Тигърът Мърдок ще релаксира сред скали и лияни в новата си зимна клетка от следващата седмица. "В момента се прави козметичен ремонт на старата му клетка в зала "Хищници”, а идеята е животните да се доближат до естествената им природна среда”, обяснява пред в. "Монитор” шефът на зоологическата градина д-р Манол Нейков.

Майсторите вече рисуват пейзажите, които пресъздават картини досущ като тези от Сибир, която е и родината на амурския тигър. 300-килограмовата котка беглец, която излезе на разходка сред 20 посетители в неделя, в момента обитава съседна клетка.

Новият му дом ще е готов до дни, а вече са изрисувани останалите две клетки на тигрите.

От вчера е стартирало и проектирането на новите клетки на големите котки и маймуните. Напролет ще започне мащабен проект на общината за премахването на бетона и разширяването на клетките на животните. За целта общината ще отдели 700 000 лв.

С парите ще се разширят почти двойно клетките на маймуните, за да има повече място за лиани, въжета и дървета. Новите къщички ще са с разчупена форма и няма да са подредени в една редица.

Целта е да има елемент на изненада, а посетителите да не знаят какво ги очаква в следващата клетка. Така те ще виждат тигър, а изведнъж срещу тях ще се появи пантера. Освен това грозните решетки ще се подменят с нови фини мрежи, които са почти невидими. От зоопарка са готови и с проект за нови къщички за котките, който ще са двойно по-големи от сегашните.

Ягуарите и пумите ще се обзаведат със собствени басейни, а клетката им ще заприлича на истинска джунгла. Те ще приличат на естествени езера и затова ще са с различна дълбочина. За котките, които не обичат водните бани, ще има други удобства като сенници и лежанки.

На по-късен етап ще има нови къщички и за мечките, където грозният бетон ще бъде заменен от планина, дървета, храсти и езерца.

Целта е градината да бъде приета в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, за да може да участваме в международни програми за съхранение на животни.

Водещи

Най-четени