Бедни семейства нямат възможността да платят погребенията на близките си 02.04 | 08:46

Гражданите са принудени да теглят заеми

От Теодора Кокаланова

Много български семейства са принудени да теглят заеми, за да организират погребенията за починалите си близки. Тъжната картина обхваща голяма част от българските села. Липсата на работа и средства са причина много семейства в малките населени места сами да търсят начини да изпратят роднините си в последния им път.

Гробарите в село Екзарх Антимово получават за работата, която вършат, 120 лв на погребение. Сумата обаче е непосилна за ромските семейства, които нямат доходи. За това и често те, заедно с близките на починалите, безвъзмездно помагат. В селото живеят около 1000 души, като 900 от тях са роми.

Повечето са безработни или социално слаби, така че когато техен близък почине, за да си спестят част от разходите, мъжете сами копаят гробовете. Освен, че нямат пари да платят за гробари, голяма част от семействата дори не могат да си купят ковчези.

Според ромите ковчезите за социално слабите семейства трябва да са безплатни. От кметството обаче не могат да си позволят такъв разход, макар да признават, че хората се нуждаят от тази помощ. Оказва се, че този проблем не е единичен случай, информира NEWS7. От години в много български села, поради липса на средства, семействата сами организират погребенията на своите близки.

Водещи

Най-четени