Бедствено положение в Златоград и Неделино* 05.02 | 12:47

Язовирът и хвостохранилището на Златоград преливат, срутване на подпорна стена прекъсна пътя Неделино – Златоград

От Георги Георгиев

Бедствено положение бе обявено днес (5 февруари) в общините Златоград и Неделино, съобщиха кметовете на двете общини Мирослав Янчев и Стоян Беширов, цитирани от агенция "Фокус".

Язовирът в Златоград вече прелива, а по него има и много ледени късове, започнало е да прелива и хвостохранилището. Аварийни екипи следят и за нивото на река Върбица в града, която също се очаква да излезе от коритото си, поясни Мирослав Янчев.

По думите му вече са информирани всички институции и имат готовност да евакуират жителите, живеещи покрай реката при нужда. Има много сигнали за наводнени къщи и свличания на земни маси в града и в общината.

Предупредени са всички фирми и живеещи в района около река Върбица да премахнат автомобили и по-ценни неща от района, каза Янчев.

Проливният дъжд в града вали почти от 24 часа. "Всички златоградчани са притеснени да не се повтори наводнението от 1996 г., когато реката излезе от коритото си и градът беше наводнен”, каза още кметът на Златоград.

Откъснат е републиканският път Неделино – Златоград, заради срутване на голяма подпорна стена, съобщи кметът на Неделино Стоян Беширов.

Седем села в общината са откъснати от свлачища, до тях няма достъп и не може да достигне линейка или коли, които да закарат на жителите им хляб и продукти от първа необходимост.

По пътя Гърнати – Средец има блокиран автобус, превозващ ученици. Три села в община Неделино и един квартал от града са без ток.

Река "Неделинска", която преминава през града вече е излязла от корито си в долния край. Работи се по отстраняването на свлечените земни маси, като приоритет е отварянето на републиканския път Неделино – Златоград, каза още кметът Беширов.

*Информацията е актуализирана към 13,15 часа

Водещи

Най-четени