Бедствено положение в Панагюрище заради сушата 23.08 | 11:12

Дават на общината 1 млн. и 150 хил.лв. за ремонт на водопровод

От Филипа Тодева

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки обяви бедствено положение. Заповедта е следствие на "настъпилото продължително засушаване, довело до силно намаляване на дебита на откритите водоизточници, захранващите речни водохващания и дренажни системи, от които се водоснабдяват населените места в община Панагюрище”.

Срокът на бедственото положение е едномесечен. Обявено е за населените места – град Панагюрище и селата Бъта, Баня, Оборище, Елшица, Левски, Поибрене и Попинци.

За преодоляване на кризисната ситуация е сформиран щаб за координация на извършваните неотложни аварийно-възстановителни работи.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков посети общината и съобщи, че правителството отпуска целева помощ от 1 150 000 лева за ремонт на магистралния водопровод "Марица”.

Дянков увери, че отпуснатата помощ е и резултат от отличните показатели на община Панагюрище в излязлата през миналата седмица рейтингова класация за финансовата устойчивост на общините в България. "Панагюрище е на трето място в тази класация, което е гаранция, че тук финансовите средства се управляват разумно и кадърно.

Политика на правителството ще бъде стимулирането именно на такива общини. На практика това е първия случай, в който се стимулира община, показала отлични финансови резултати", обясни вицепремиерът.

Водещи

Най-четени