Бедствено положение в Смолян и околните села 28.06 | 13:32

В Пловдив и Ивайловградско обстановката остава сложна

От iNews.bg

Бедствено положение е обявено в община Смолян. Проливните валежи цяло денонощие са активизирали множество свлачища в Смолянско. Пикът се очаква около обяд – около 70 л на кв. м. Общинският кризисен щаб е решил да обяви бедствено положение, защото множество реки излизат от коритата си, коментира пред БНР кметът на Смолян Николай Мелемов, предаде БГНЕС.

За момента нямаме бедстващи хора, уточни той. Всяко дере носи потенциална опасност вече. Прелели реки са наводнили много райони на града - сградата на пожарната, имоти на КАТ-Смолян, обществени сгради, складове, частни имоти. Започнало е принудително изпускане на язовирите "Доспат" и "Цанков камък" в област Смолян, но няма опасност за населението, съобщи заместник областният управител Адриян Петров.

Дъждът е активизирал множество свлачища в общината. Едно от тях спря за кратко тази сутрин движението по пътя за село Чокманово. На мястото на блокирания пътен участък има багери, които го разчистват. Река Чая повиши значително нивото си и има опасност да бъде залята църквата "Света Богородица" в Чепеларе.

"Големият проблем в момента е в района на Чепеларе. На едно място в самия град реката започва да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, за да не позволи водата да излезе и да застраши близка детска градина и църква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница заради активирало се свлачище. В Сърница е паднала стена. Кметът е изпратил техника, която да разчиства. В областния град се работи на различни места и се наблюдава нивото на река Черна. В село Смилян имаме сигнал за къща, в която започва да влиза водата. Ще изпратим екип на пожарната, за да укрепят поне временно самия бряг", поясни кметът.

Усложнена е обстановката в Община Съединение заради поройните дъждове. Най-тежка е ситуацията в южната част на града, който няма канализация и водата се събира там. Има наводнени дворове, а улиците са под вода. Кметът Атанас Балкански съобщи, че се покачва и нивото на река Потока като по тази причина се наблюдава индустриалната зона. Създаден е оперативен щаб, който следи обстановката.

В Пловдив и областта проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на дворове и приземни етажи в селата Куртово Конаре и Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.

В сила остава частичното бедствено положение, обявено вчера в три ивайловградски села. В района нощта е преминала спокойно, тъй като валежите там са били слаби. Нощта в селата Ленско, Меден бук и Соколенци е преминала спокойно. Валежите, паднали там, са незначителни. Въпреки това обаче бедственото положение ще действа и днес. То беше обявено заради обилния дъжд, който се изля през изтеклото денонощие и разруши пътната инфраструктура в тези села. Единственият подход към село Ленско все още е непроходим. Община Ивайловград задейства план при наводнения, който предвижда почистването на компрометираните участъци и ремонт на разрушените пътища. Общината ще подсигури транспортни връзки между изолираните села. Днес ще бъдат описани щетите и необходимите финансови средства за преодоляване на кризата. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова обясни, че "обезопасено е всичко от общинското пътно предприятие, маркиран е в момента като опасен участък за преминаване."

От падналите снощи валежи, достъпът към селата Железен и Черна черква е ограничен заради наноси и разрушена настилка. Един от мостовете в Ивайловград е с приплъзнати основни. Затворен е за движение и е започнало обезопасяване на основите. Областният управител на Хасково Станислав Бечев заяви, че във всички останали части на областта обстановката е спокойна. На много места в страната нивата на водата в реките са се покачили.

Водещи

Най-четени