Бедственото положение в Смолян остава, пожарът пламна отново 13.11 | 08:43

Все още огънят в горите над града не е потушен, има огнища и реална опасност от ново разрастване на пламъците

От iNews.bg

В сила остава и днес обявеното вчера бедствено положение в Смолян заради гоския пожар непосредствено над града и близки села. През нощта огънят отново се е разгорял, но пожарникарите са овладели ситуацията, съобщи БГНЕС.

От пожарната служба обаче увериха, че са предприети всички мерки за безопасността на местното население и на участниците в гасенето.

Пламъците лумнаха около 15 часа в четвъртък близо до електрическата подстанция, захранваща с ток половината град, а ватърът ги разпали към две бензиностанции между кварталите Райково и Устово.

До късния следобед огънят превзе площ от около 300 декара - сухи треви и боров масив. 350 души бяха мобилизирани за борба с пожара: огнеборци, доброволци и военнослужещи, а два хеликоптера на ВВС гасиха пламъците от въздуха.

Огнената стихия беше овладяна и разпространението на огъня спряно към 20 часа снощи. Пожарът се разви в посока село Хасовица и усилията бяха насочени огънят да не достигне до населеното място. Действията на екипите, ръководени от директора на РДБЗН-Смолян комисар Симеон Цървуланов бяха силно затруднени от пресечения терен.

Тази сутрин бедственото положение не е отменено заради разгарянето на огъня през нощта, овладян отново от огнеборците. Все още огънят не е потушен, има горящи огнища и съществува опасност от по-голямо възпламеняване.

 

 

Водещи

Най-четени