Бедствието отново удари България, Тунджа прелива и залива Елхово 03.02 | 09:49

В девет общини в страната е обявено бедствено положение, съобщиха службата за защита на населението

От Филипа Тодева

В девет общини в страната положението е бедствено. Критичната обстановка е в общините Девин, Дългопол, Аврен, Стражица, Болярово, Тополовград, Долни Чифлик, Бургас и Добрич, потвърди главен инспектор Георги Гатев, началник отдел "Оперативни дейности" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Вследствие на валежите се налага затваряне на пътни отсечки – в Смолянско, между селата Лясково и Михалково. Затворен е пътят за село Страшимир и за село Мугла, както и пътят Доспат – Сърница. На места в страната са възникнали и свлачища. Но няма селища, които да са без достъп.

Тази сутрин нивото на река Тунджа в Елхово премина критичните 395 сантиметра, след като през нощта се е повишило с около 15 сантиметра. Залети са части от кооперативния пазар, градския парк и спортния комплекс.

Канализационните шахти се запечатват, тъй като ниските части на града се наводняват през тях. Не се налага евакуация на живеещите в близост до реката, но общинският кризисен щаб е предвидил такава възможност.

След полунощ височината на водния стълб на Тунджа в Ямбол е спаднал с десет сантиметра и е 476 сантиметра при критични шест метра. Залети са дворове и улици в ниската част на града. От управление "Пожарна безопасност и защита на населението" очакват постепенно снижаване на нивото на реката по долното й течение.

По време на наводнението в средата на декември в Елхово и други населени место по поречието на Тунджа бяха залети къщи и дворове, промишлени зони, ферми за животни, пътища и десетки хиляди декара посеви. Тогава нивото на реката достигна 433 сантиметра.

Спокойна е била обстановката през изминалата нощ в селата Гроздьово и Горен чифлик в община Долни чифлик, съобщи ръководителят на "Гражданска защита" в общината Стефан Василев. Нивото на Камчия в района след 23 часа е без промяна и е под критичните си стойности. През нощта не се е налагало да бъдат евакуирани хора. В сила е обявеното вчера бедствено положение, информира БТА.

В Гроздьово има създадена организация за евакуация при необходимост на 60 души от 42 къщи. Хората са предупредени, осигурени са транспорт и места за настаняване в местното училище.

Водещи

Най-четени