Бежанските лагери у нас се пукат по шевовете 03.09 | 11:15

Над 3 хиляди бежанци пребивават в България, повече места няма

От Филипа Тодева

В момента в България има над 3 хиляди бежанци, които са настанени в пет препълнени лагера. Това съобщи председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

У нас има три лагера за бежанци към Държавната агенция за бежанците – в с. Баня, в София и в село Пъстрогор и два - към дирекция "Миграция” на МВР - в Бусманци и град Любимец.

"И петте лагера са на пределите на възможностите си", посочи още Христо Григоров и допълни, че трябва да се търсят други възможности за настаняване на бежанците, чиито брой нараства, предаде агенция "Фокус".

Според Григоров при наличие на голяма бежанска вълна трябва да се включат и общините.

"В страната много казарми, училища, чиито сгради не се използват, могат да бъдат ремонтирани и да поемат част от бежанците. Идва зима и палатковите лагери не са най-доброто. Освен това изграждането на един палатков лагер е по-скъпо от ремонта на едно училище, в което могат да се настанят 300 - 400 души", посочи той.

Два милиона сирийци са напуснали собствената си страна, от тях 500 хиляди са настанени в Турция, което показва, че проблемът не е само хуманитарен, а и финансов, защото издръжката на такъв голям брой бежанци струва милиони.

Водещи

Най-четени