Бежанският център в "Овча купел" е препълнен 08.10 | 09:10

За търсещите убежище е осигурена достатъчно храна

От Елица Елефтерова

Капацитетът на бежанския център в столичния квартал "Овча купел" е изчерпан. В момента там са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866. Били са и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Това обясни зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров в ефира на "Нова телевизия".

Не всички центрове в страната са препълнени, смята Петров, като посочва, че свободен капацитет все още има в обектите във Военна рампа и Враждебна.

За бежанците е осигурена достатъчно храна. Сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, уточни Петров. А на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

"Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията", коментира журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. За условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците, отбеляза обаче Хлайф. "Бежанците трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената."

От асоциация "Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците. 

Увеличили са се кражбите и другите престъпления, извършвани от чужденци, както на територията на "Овча купел", така и в централната градска част, съобщи Красимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" към Столична община. "Затова сме организирали патрули на Общинска полиция и 6-о районно управление. Има видеонаблюдение в общинските училища и детски градини. Увеличено е сметоизвозването", отбеляза представителят на общинската администрация.

Водещи

Най-четени