Бежанци и жандармеристи пак се сбиха, очертава се безсънна нощ за Харманли (ДОПЪЛНЕНА 2) 24.11 | 21:15

Униформените засега са овладели напрежението с цената на четирима ранени полицаи, над 40 мигранти вече са в ареста

От iNews.bg

Безсънна нощ се очертава в мигрантския център в Харманли. След като по-рано днес бунтът на бежанците бе овладян, малко след 20:00 ч. тази вечер екшънът се повтори и то с по-сериозни последствия. Мигрантите отново се разбунтуваха, започнаха да чупят, да палят и да нападат полицаите и жандармеристите, които бяха докарани по спешност от цялата страна по-рано днес в центъра в Харманли.

В резултат на разразилия се сблъсък са пострадали и четирима полицаи. В същото време сред бежанците няма засегнати от сблъсъците, съобщи пред Нова ТВ главният секретар на МВР Георги Костов. Към момента вече са задържани над 40 бежанци, учасвтали в безредиците. Единият от униформените има притеснителна травма на главата, но Костов изрази надежда всичко да се размине само с шевове.Фрактурата му е причинена от голям камък, който е успял да счупи шлема му. Останалите униформени са с наранявания по крайниците.

Костов допълни, че обитателите на центъра по никакъв начин не са били предивзикани да проявят отново агресия. Не е изключено обаче зад това да стоят провокатори.

За да бъдат укротени разбунтувалите се мигранти, се е наложило да бъде употребено водно оръдие, халосни куршуми, гумени патрони, както и физическа сила. Използването на сълзотворен газ обаче не е прилагано, обясни Костов. За момента ситуацията е овладяна, но в лагера в Харманли ще останат абсолютно всички жандармеристи и полицаи до пълното успокояване на напрежението. Ако бежанците отново се разбунтуват и в случай, че се налага, срещу тях ще бъде употребена отново и сила, стана ясно от думите на главния секретар на МВР.

В сблъсъците участват само мъже от бежанския център. Жените и децата, настанени там, не са в опасност.

Според информация на БГНЕС обаче бунтът все още не е овладян напълно. Размириците започнаха по-рано днес, когато мигрантите разрушиха новата сграда в центъра, изнесоха и запалиха мебелите от нея. По първоначална информация бунтът в е възникнал, защото мигрантите искат да се върне старият режим там и те да се движат свободно извън пределите на лагера.По-късно тана ясно, че бежанците дори са поискали да им се осигури коридор, по който да стигнат до Сърбия, а след това да продължат към Западна Европа.

Междувременно стана ясно, че от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) започват преговори с разбунтувалите се мигранти. Те ще продължат и утре с излъчена от обитателите на лагера контактна група, съобщи шефката на ДАБ Петя Първанова, която също е в центъра в Харманли и вече се срещна с част от бежанците. Според думите й те нямат никакво основание да протестират, още п-малко – да се бунтуват. "Чуждите граждани не са под карантина, движат се свободно на територията на лагера, където разполагат със 175 декара. Осигурява им се всичко необходимо до приключване на скринига", посочи Първанова и допълни, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването.

Директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Цанков обясни, че събраните до момента данни по случая с буйствалите бежанци и нанесените от тях щети са докладвани на Окръжна прокуратура – Хасково. В рамките на образуваното досъдебно производство продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели с цел идентифициране на нарушителите на обществения ред. Когато бъдат установени, извършителите ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

Водещи

Най-четени