Без "congratulations, Borisov" за борбата с корупцията 13.05 | 15:12

Според Брюксел контролът, доколкото се наблюдава, е повърхностен и трудно забележим, и не води до разкриване и наказания при конфликт на интереси и укриването на имущество

От Галина Александрова

Групата държави срещу корупцията (т. нар. комисия "Греко") към Съвета на Европа препоръча днес на България да проявява повече постоянство за предотвратяването на корупцията сред народните представители, съдиите и прокурорите.

Комисията отбелязва, че нашата страна разполага с добра правна основа и съответните институции и организации за пресичането на корупцията. Проблем са все още сложните процедури и множеството канали за прием на сигнали, които не допринасят за очаквания резултат и за постигането на качествени промени в усилията за предотвратяването на корупцията, се посочва в становището.

По мнението на комисията "Греко" контролът, доколкото се наблюдава, е повърхностен и трудно забележим, и не води до разкриване и наказания по случаите, свързани с конфликт на интереси и укриването на имущество. В това отношение се допълва, че прозрачността е привидна.

Всичко това не допринася за укрепването на общественото доверие в трите посочени групи (прокурори, съдии и народни представители), сочат от комисията, като отбелязват, че най-голямо недоверие има към работата на съдиите.

Комисията препоръчва независима оценка за ефективността на системите за разкриване и проверка на
собствеността, установяването на конфликта на интереси и отражението върху предотвратяването и разкриването на корупция сред народните представители, съдиите и прокурорите.

Водещи

Най-четени