Без ТИР-ове по пътищата през лятото 18.05 | 13:19

Забраната важи за републиканските пътища първа категория и автомагистрали в петък и в неделя

От Кремена Бедерева

Правителството въвежда забрана за движение на ТИР-ове по републиканските пътища първа категория и автомагистрали в петък и в неделя.

От 20 май до 30 септември в часовете от 16.00 до 22.00 часа в последния работен и последния почивен ден се забранява движението на тежкотоварни автомобили.

Забраната важи и за празнични дни. Тя няма да бъде прилагана само за камиони, които превозват живи животни и бързоразвалящи се храни, информира Агенция "Фокус".

С промени в Закона за пътищата се създава Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти”, която ще се занимава приоритетно с автомагистралите "Хемус”, "Черно море” и "Струма”.

iNews припомня, че през февруари месец правителството обяви, че се разработва проект за целогодишен забранителен режим за движение на тежкотоварни автомобили по празници, уикенди и при високи температури.

Идеята бе съобщена от зам.-министъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев.

Според Кичев такава забрана съществува във всички европейски държави. АПИ и транспортното министерство работят по определяне на терените за изграждане на паркинги, на които да спират тежкотоварните камиони.

При въвеждане на целогодишен забранителен режим всички превозвачи ще са наясно за периодите, в който не трябва да се движат по българските пътища и ще си правят разчети да не пътуват в този период, смятат от транспортното министерство.

 

Водещи