Без бурка в Пазарджик, в Пловдив обаче може 17.05 | 15:50

Общинският съвет в толерантния град под тепетата отхвърли забраната за забулване

От iNews.bg

За разлика от областите Пазарджик, Сливен и Стара Загора, където бурките бяха забранени официално и вече първата солена глоба за нарушение е факт, в Пловдивска област мюсюлманските була за жените остават разрешени. Днес Общинският съвет в града под тепетата не прие внесеното от групата на Патриотичния фронт предложение за налагане на забрана за носенето на бурки на обществени места по примера на колегите им от съседния град Пазарджик.

Предложените промени в наредбата получиха подкрепата на едва 15 съветници, 12 гласуваха против, а 21 се въздържаха, като сред тях основно бяха съветници на ГЕРБ, съобщи Дарик.

Противниците на забраната се аргументираха, че Пловдив винаги е бил толерантен град, в който хората от различни етнически общности са живели в хармония и разбирателство.

Председателят на "Съюз за Пловдив” Дани Каназирева посочи, че първо трябва да бъде приет закон срещу бурките в цяла България и чак тогава да се гласуват подобни наредби. По нейно мнение е нелепо тези, като пристигат от София в Пловдив, да си сменят дрехата на входа на града.

Предложението предвиждаше санкциите за нарушителите да бъдат от 300 до 500 лв. за първо нарушение и от 1000 до 1500 лв. за второ нарушение.

Пазарджик, Сливен и Стара Загора вече забраниха носенето на бурки на обществени места, като въведоха сериозно глоби за нарушаване на наредбата. До края на месеца предстои да се гледа и предложение за забрана за бурки в София и Бургас.

 

Водещи

Най-четени