Без второ вето върху избора на главен прокурор 30.11 | 12:14

Росен Плевнелиев не смята за необходимо да се прави промяна в Конституцията

От Ивелина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да иска промени в Конституцията, които да му дадат право на второ вето върху направено предложение за назначение на главен прокурор.

Според чл. 4, ал. 1 от Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Основният закон в държавата казва, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Държавният глава счита, че Конституцията работи добре, че е балансирана и защитава интересите на всички институции в България.

По друг актуален в Президентството въпрос – за отмяната на доживотния затвор без право на замяна, президентът по-скоро се въздържа от позиция. Отмяната на наказанието бе предложение на вицепрезидента Маргарита Попова.

"Аз не съм "за", не съм и "против". Ще изчакам", каза той. По думите на Плевнелиев има нужда от дебат по тази тема, защото трябва да се чуят повече позиции и аргументи.

"Логиката е елементарна. Тя казва, че един човек, който е извършил най-тежкото престъпление и на база на него е получил най-тежкото наказание, той би могъл, след това да получи шанс да се поправи в поведението си и да покаже, че е преосмислил позицията си и няма да прави проблеми, като получи една по-снизходителна присъда", каза от друга страната президентът, с което до някъде показа, че всъщност има позиция по въпроса.

Той подчерта, че за него е много важно в държавата нещата да се случват, когато обществото и институциите са заедно и са се обединили около правилното решение.

"Президентът, като крайната институция в държавата, е длъжен да изчака дебатите, за да може да се чуе най-доброто от тях", коментира държавният глава. Той увери, че не иска да предопределя тази важна тема, а иска да даде шанс и платформа на повече гласове да бъдат чути оттам нататък да се вземе решение.

"Има логика, но трябва много хора да намерят правилното решение", добави още той. По думите му предстоят дебати, различни аргументи и чак след това самият той ще се произнесе. 

Най-четени