Без гей парад в София, църквата може да е спокойна 20.06 | 17:50

Спор за това кой е виновен за отлагане на прайда

От Филипа Тодева

Българският хелзинкски комитет обвини СДВР и Столичната община за отмяната на гей парада в София. От правозащитната организация обявиха, че официално напускат организационния комитет на "София прайд 2013".

"Отмяната на тазгодишния "София прайд”,след натиск и манипулации от страна на Столичната община и представители на Министерството на вътрешните работи спрямо организаторите, на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране. Общината и СДВР са длъжни да осигурят сигурността на участниците в шествието и не могат да използват несигурността като аргумент за отмяната му”, твърдят от комитета.

По техни думи Столичната община и СДВР на среща с организаторите са изказали вербално притеснения за сигурността на участниците и препоръчаха на организаторите да отменят шествието. В отворено писмо те заявиха, че още преди началото на протестите Столичната община увещавала организаторите на прайда да отменят събитието си за друг момент, защото в събота, 22 юни, е Задушница и "от БПЦ ще скочат”.

Нещо повече – те твърдят, че отмяната на "София прайд” за неясен момент в бъдещето представлява опасен прецедент.

Само няколко часа по-късно обаче самите организатори опровергаха тези твърдение. От Столичната община изпратиха част от писмото, адресирано до местната власт.

"Във връзка с разпространеното отворено писмо от Български хелзинкски комитет по-рано днес, организационният комитет на "София прайд" опровергава твърдението, че отлагането във времето на София прайд 2013 г. се е случило под натиск от страна на СДВР и Столичната община.

Неколкократно и двете институции изказаха пълната си готовност да сътрудничат и осигурят безопасността на участниците в шествието, в случай че ние решим то да се проведе на планираната дата", се казва в съобщението.

Водещи

Най-четени