Без захар в плодовите сокове 13.11 | 15:07

Прави се разграничение на сок от изстискани плодове и такъв от концентрат

От Елица Елефтерова

Без захар в плодовите сокове. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет.

С промените в Наредбата за изисквания към напитките от плодове правителството въвежда изискванията на Директива 2012/12/ на Европейския съюз за соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за директна консумация.

Промените в наредбата влизат в сила от 28 април 2015 г. От тази дата захарта се заличава от списъка на разрешените съставки за сокове от плодове. В минимални количества тя остава допустима за нектарите.

Потвърждава се отново разграничаването между сок от изстискани плодове и такъв от концентрат (разтворимите напитки), включват се доматите в списъка на плодовете, използвани за производство на сокове от плодове, намаляват се стойностите по скалата на Брикс за някои плодове, т.е. захарното съдържание на единица воден разтвор.

Промените предвиждат също и изискване към наименованията на продуктите, които да отразяват плодовете, представени в списъка на съставките, и се включва дефиниция за аромат.

Директивата касае единствено соковете и нектарите от плодове. За останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, тя не е приложима. Затова с постановлението събирателното понятие "напитки от плодове" се заменя със "сокове от плодове и нектари от плодове".

Най-четени