Без петокласници в математическите и езиковите гимназии 22.04 | 19:53

Парламентарната комисия по образованието и науката гласува против ранния прием и в природоматематическите и хуманитарните средни училища

От iNews.bg

Парламентарната комисия по образованието и науката гласува на днешното си заседание да няма прием от пети клас в математическите гимназии, в езиковите гимназии, в природоматематическите гимназии и в хуманитарните гимназии. Това стана при обсъждането на предложенията дали да има ранен прием в тези училища, които са към законопроекта за предучилищното и училищното образование за второ четене.

Математическите гимназии, които най-много настояваха за този прием, няма да са доволни от взетото днес решение, заяви председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ. Тя посочи, че е един от вносителите на предложението за запазването на приема от пети клас и се надява, че народните представители от БСП, които по принцип го подкрепят, ще преосмислят своето мнение при гласуването на законопроекта в пленарната зала.

Дамянова отбеляза, че и към момента, съгласно член 26 "а" от Закона за народната просвета, възможност за прием на ученици от пети клас имат математическите и хуманитарните гимназии. От ГЕРБ бяхме предложили към този прием да бъдат добавени и езиковите гимназии, тъй като на много места в страната има ранен прием от пети клас в тези гимназии, припомни Милена Дамянова. Тя съобщи също, че от Синдикатът на българските учители са предложили от пети клас да има прием само в една паралелка в тези четири вида гимназии, за да не останат без ученици другите видове училища.

Народният представител от БСП Стоян Мирчев заяви, че неговата партия не е против приема от пети клас за определен тип гимназии и отбеляза, че на днешното заседание неговите колеги не са гласували против предложението на Милена Дамянова, а са се "въздържали". Това не означава, че предложението отпада, то ще влезе в законопроекта за училищното образование при обсъждането му в пленарна зала, добави Мирчев.

Народните представители приеха днес и новата образователна структура, според която основно образование ще се завършва след края на седми клас, а не, както е сега - след осми клас.

Със законопроекта за училищното образование се дава възможност за развитие на училищата в малките населени места, които от основни могат да станат обединени училища, и да обучават ученици до десети клас, посочи Дамянова.

На заседанието депутатите от БСП настояваха основното образование у нас да продължи да се завършва в осми клас. Стоян Мирчев обяви, че според анализ, ако започне да се завършва основно образование в седми клас, от закриване са застрашени 200 училища, "след като им се отреже осмия клас".

Водещи

Най-четени