Без поевтиняване на хляба и лекарствата, ДДС-то им остава 20% 07.11 | 18:03

Мнозинството в парламента отхвърли идеята налогът върху тях да бъде намален

От iNews.bg

Намаление на цените на хляба и лекарствата, поне заради свалянето на налозите върху тях, засега не се очертава. Данък добавена стойност (ДДС) върху тези хранителни и фармацевтични продукти остава в размер на 20%, решиха депутатите, предаде БГНЕС. Предложението за неговото намаляване бе внесено от народните представители от "БСП за България" между двете четения на Закона за корпоративното подоходно облагане, в чиито преходни и заключителни разпоредби се предвиждаха и промени в Закона за ДДС. Предложенията обаче бяха отхвърлени в пленарна зала.

От левицата настояват за диференцирано ДДС за хляба в размер на 5%, а на лекарствата – 9%. "Крайно време е всички в тази зала да помислим за диференцираното ДДС, каквото е необходимо на българските граждани", заяви по време на дебатите народният представител от БСП Надя Клисурска. Която напомни, че около 1,6 млн. български граждани в момента живеят под прага на бедността. Тя се аргументира с това, че сред основните функции на данъчната система е преразпределителната, която може да смекчи неравенството и да даде справедливост за онези, които получават по-малко.

В дискусията участие взе и депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов, който припомни, че през 2010 г. от партията му предлагат ДДС за хляб, лекарства и учебници да няма, но предложението е отхвърлено в пленарна зала с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Според управляващите обаче, намаляването на ДДС на някои стоки не означава задължително понижаването на цените им. От ГЕРБ са категорични още за това, че не трябва да се прави социална политика през данъците.

Някои от изказванията доведоха и до повишаване на напрежението в зала. "Социализмът не винаги убива, но винаги лъже и сега ставаме свидетели на това", заяви от парламентарната трибуна депутатът от управляващите Тома Биков, цитирайки думи на колумбийския писател Николас Гомес-Давила. Реплика му отправи народният представител от левицата Антон Кутев, който цитира думи на самия Биков от миналото, с които той настоява зам.-председателят на ГРЕБ Цветан Цветанов да бъде разследван. "Не социализмът лъже, вие лъжете, г-н Биков!", репликира Кутев. "Ако очаквате пред вас да се разкайвам за свои думи, значи сте дълбоко сбъркали. Вие не сте ми морален стожер, пред който мога аз да се разкая. Разкайвам се обикновено в някоя православна църква, а не пред "другарския съд" на БСП", отговори на свой ред Биков. "Това, че съм говорил глупости някога не значи, че трябва да ги говоря цял живот, както правят повечето социалисти", контраатакува Биков.

От парламентарната трибуна се чиха и стихове. "Партията вее демагогски знамената, че е честна, социална справедлива, но разровиш ли ѝ ти делата, ще видиш, че е нагла, арогантна и особено крадлива!", рецитира Спас Гърневски по адрес на левицата. Отговорът на БСП не закъсня. "На огромната част от българските пенсионери пенсиите им са по-ниски от кръвното налягане", пошегува се Славчо Велков, критикувайки социалната политика на правителството.

В крайна сметка текстовете, предвиждащи диференцирано ДДС на хляба и лекарствата не получиха нужното одобрение и бяха отхвърлени от мнозинството.

Водещи

Най-четени