Без сухоземна връзка с Гърция! Пълна контраблокада от българска страна на границите 19.02 | 08:11

Нашите превозвачи затварят и последните пунктове „Златоград“ и „Ивайловград“ - до окончателното изтегляне на гръцките фермери и техните трактори

От Ростислава Иванова

Най-късно в 9.00 часа български превозвачи ще затворят граничния пункт "Златоград - Ксанти" като контрапротест срещу незаконните стачни действия на гръцките земеделци. По-късно днес ще бъде затворен и последния ни граничен пункт с Гърция - "Ивайловград". Това съобщи по БНР Илия Костурски от Управителния съвет на международните превозвачи.

Вчера и премиерът Бойко Борисов заяви от Брюксел, че напълно подкрепя контраблокадата на българските шофьори на гръцките гранични пунктове. Според министър-председателя това са целенасочени действия от страна на гръцката държава, която не съдейства за разрешаване на проблема на границата.

Вчера от браншовия съюз на превозвачите обявиха своето намерение да накажат и бизнеса на гърците, като блокират от юни общите ни граници. Целта е да съсипят гръцкия туризъм, както техните фермери провалят българския бизнес.

Припомняме, че гръцките фермери протестират близо месец срещу пенсионната реформа на правителството на Алексис Ципрас.През това време обаче земеделците блокираха само съвместните граници с България, а останалите – с Македония, Албания и Турция, почти не затваряха. Това причини огромни загуби на българските превозвачи, чийто размер преди дни бе определен на над 10 млн. лв.

Търпението на нашите превозвачи се изчерпа, след като шофьорите стоят с дни на 15-километрови колони от двете страни на границата. Те бедстват без храна, вода и тоалетна, докато в същото време гръцките фермери ги дразнят с демонстративни гуляи със скари, алкохол и музика. На всичко това гръцките власти въобще не реагираха.

Единствената възможност на българските шофьори остана да отговорят с контраблокада, която от днес вече е пълна – на всички гранични пунктове. Българските протестиращи срещу гръзката блокада вече няма да пускат абсолютно никакви автомобили през сухоземните граници с Гърция до пълното вдигане на блокадата и изтегляне на тракторите от страна на гръцките фермери. Нашите превозвачи вече няма да преговарят с протестиращите гърци, след като те многократно вече нарушиха договорените графици за преминаване на тежкотоварните превози.

"До момента на контрапротеста се изчерпаха абсолютно всички дипломатически варианти да бъде решен този проблем. Това е крайна мярка на българските превозвачи, с цел защита на интересите. Пунктът ще бъде затворен до отварянето на всички граници от гръцка страна. В момента, в който те разчистят пътищата и освободят движението, моментално ще бъдат отворени всички КПП-та", обяви Костурски.

Според него не се обръща внимание на един много важен факт – че "гръцката граница с България и най-северната точка на Гърция".

"Цялата икономика на Гърция е в южната част. В момента пристанище Атина работи, пристанище Солун работи, пристанище Патра работи, пристанище Игуменица работи, т.е цялата индустрия на тях им върви. Държавата не е спряла, Гърция си работи. Аз не мога да разбера що за смелост имат няколко човека да спрат основен европейски коридор. Според мен тук има една негласна подкрепа на тяхното правителство. Не може едни 20 човека да са толкова смели, да излязат срещу европейски директиви, срещу вътрешен ред на Република Гърция и всичко останало и никой да не може да се справи с тях", отбелязва превозвачът.

Очаква се днес да бъде блокиран и граничен пункт "Ивайловград" и на практика сухоземните ни граници с Гърция вече няма да функционират.

Българските шофьори спряха движението първо през "Кулата-Промахон" в понеделник, след като гръцките фермери отново не спазиха обещания график за пропускане на камиони.

От сряда контраблокада има и на пунктовете "Илинден" и "Капитан Петко войвода", а от вчера и на "Маказа". Единственото място, откъдето може да се минава все още между двете държави е при "Ивайловград" и "Златоград".

Водещи

Най-четени