Без таван за доплащането на лекарства в аптеката 28.12 | 14:36

Ограничението може да доведе липса на определени медикаменти и провал на лечение

От iNews.bg

Таван върху размера, който ще се доплаща за т.нар. лекарства по здравна каса няма да бъде въвеждан. Това реши на днешното си заседание правителството. Министрите отмениха наредбата, която въвеждаше лимит на доплащането от страна на пациентите в размер на 60% спрямо най-евтиният аналог на купуваното от пациента лекарство. Така от 1 януари той в определени случаи ще може да се наложи да покрие и по-голяма разлика в цената, която поема НЗОК и тази, на която аптеката продава лекарството.

Реално обаче влизането в сила на разпоредбата беше отложено, а не отменено, с цел извършване на допълнителен анализ и недопускане възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти. Анализът показа, че голяма част от сега съществуващите медикаменти на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него. Това от своя страна може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване, смятат от правителството.

Отмяната на правилото е необходимо с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар, съответно широк кръг на избор на лечение от страна както на лекуващия лекар, така и на пациента. Допълнително положително въздействие ще се реализира и по отношение на запазване на основните принципи на свободна конкуренция между стопанските субекти.

Водещи

Най-четени