Бездомните кучета – защо остават все така многобройни? 25.01 | 12:13

Контролът на домашните любимци може да помогне за намаляването на бездомните

От Ивайло Ачев

Дворните или домашните кучета, които не са кастрирани и на които стопаните им позволяват да се скитат без проблем, са една от основните причини за голямата популация на бездомни кучета в София. Това твърди в свой анализ Фондация "Анимал Програмс".

В подкрепа на своята теза от фондацията дават за пример Великобритания. Там през 80-те години на миналия век властите са започнали да обръщат внимание на т.нар. "портални кучета". За целта местната администрация назначава "инспектори по кучетата", които се занимават с проблематичните стопани на кучета и ги убеждават да поемат необходимата отговорност, за да няма безконтролно увеличение на популацията на улицата – дали чрез навременна кастрация на животното или чрез задържането му в безопасна среда.

Именно тази тактика на действие следва да се предприеме и в София, считат от "Анимал Програмс". Затова и те питат заместник-кмета на София Мария Бояджийска защо не се работи по-ефективно в тази насока, а се правят кампании за кастрация предимно на бездомни кучета.

Представители на Столична община отчетоха за периода септември 2006 г. - декември 2011 г. общо около 26 400 заловени скитащи кучета, от които почти 19 000 кастрирани и пуснати обратно навън. Числеността на местната безстопанствена популация по оценка на общината е 10 000 животни, без оповестени данни за броя на наличните стерилизирани такива.

По данни на "Анимал Програмс" от септември 2006 г. до декември 2011 г. в "Екоравновесие" са инвестирани близо 7 млн. лева. В София вече се предвижда изграждане на нови приюти за кучета, които обаче могат да се превърнат в бизнес – постоянна и неефективна борба с популацията на бездомните кучета като резултат за обществото, но може би не като резултат за определени хора и компании, казват от фондацията.

Според "Анимал Програмс" незадоволителните резултати са достатъчно основание за искане на оставката на Мария Бояджийска.

Водещи

Най-четени